Centrum Nobelovej ceny za mier ukončilo spoluprácu s FIFA

16.06.2015 Celý región

Oslo 16. júna (TASR) - Rada Centra Nobelovej ceny za mier v Osle sa rozhodla ukončiť spoluprácu s Medzinárodnou futbalovou federáciou (FIFA). S organizáciou, ktorá sa zmieta v rozsiahlom korupčnom škandále, spolupracovala na programe "Podajme si ruky za mier".

"Stále veríme v túto iniciatívu a želáme si, aby prežila aj do budúcnosti," uviedla výkonná riaditeľka centra Bente Erichsenová.

Symbolické gesto fair play nabralo na intenzite najmä počas minuloročného svetového šampionátu v Brazílii. Kapitáni s rozhodcami si podávali ruky pred a po zápasoch aj v rámci spomienky na Alfreda Nobela, švédskeho vynálezcu dynamitu, ktorý dotoval Nobelovu cenu za mier.

Centrum už čoskoro začne rokovať s Nórskym futbalovým zväzom o pokračovaní projektu. FIFA prijala jeho rozhodnutie s veľkým sklamaním. "Medzinárodná futbalová federácia sa zdráha akceptovať takýto jednostranný prístup. Tento krok nepodporuje ducha fair play, pretože bráni pri presadzovaní kľúčových hodnôt v budovaní mieru a boja proti diskriminácii," uviedol strešný orgán svetového futbalu.
 

Vyberte región